Heupartrose

Heupartrose

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op en we kijken graag hoe we u kunnen helpen.

Artrose is een aandoening aan uw gewrichten. Heupartrose is een slijtage in uw heupgewricht. Het kraakbeen is dan versleten op het punt waar uw bovenbeen en bekken samenkomen. Bij heupartrose voelt u de pijn meestal in uw lies en aan de voor- en zijkant van uw heup. De pijn kan uitstralen naar uw bovenbeen of knie. U zult bij heupartrose met name pijn ervaren tijdens het lopen en fietsen.

Veelvoorkomende klachten aan de heupen

De heup is een kogelgewricht. Het verbindt uw benen met uw romp. De kop en de kom passen precies in elkaar. De heup is onderdeel van het bekken en heeft als functie het dragen en voortbewegen van het lichaam. Doordat de kop en de kom van het heupgewricht bedekt zijn met kraakbeen, kunnen zij veel kanten op bewegen. Rondom het gewricht zit een stevig kapsel en bevinden zich veel spieren die ervoor zorgen dat uw bewegingen gecontroleerd zijn en de kop en kom niet van elkaar af kunnen. Het kapsel en de spieren zorgen dus voor stabiliteit van uw heup en uw been. Het kan zijn dat er bij klachten aan uw heup een relatie is met een blessure aan uw rug of uw knie. Veelvoorkomende klachten aan de heupen zijn SI-klachten, heupartrose en slijmbeursontsteking. Daarnaast behandelen wij ook met regelmaat mensen die revalideren van een kunstheup operatie.

Heupartrose is aandoening aan uw gewrichten

Artrose is een aandoening aan uw gewrichten. In ieder gewricht komen twee botten bij elkaar, die afgedekt zijn door een laagje kraakbeen. Deze laagjes kraakbeen vangen de schokken op en het zorgt ervoor dat u zich soepel kunt bewegen. Een gewricht wordt omringd door het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden. In dat kapsel zit een soort smeer dat er voor zorgt dat het gewricht soepel kan bewegen. Wanneer er sprake is van artrose, verslechtert de kwaliteit ban het kraakbeen in het gewricht. Hierdoor kan het gewricht dikker aanvoelen. Dit gevoel wordt veroorzaakt doordat het gewrichtkapsel gezwollen is of omdat het bot iets uitsteekt in het gewricht.

Klachten en beperkingen bij (heup)artrose

Wanneer u last heeft van artrose, zult u beperkingen ondervinden in het bewegen van uw gewrichten. Deze pijn zal met name optreden wanneer u het gewricht veel of lang achter elkaar gebruikt. Naast pijn kunt u ook last hebben van stijfheid. Meestal verdwijnt deze stijfheid als u even in beweging bent. Heupartrose is een slijtage in het heupgewricht. Het kraakbeen is dan versleten op het punt waar uw bovenbeen en bekken samenkomen. Bij heupartrose voelt u de pijn meestal in uw lies en aan de voor- en zijkant van uw heup. De pijn kan uitstralen naar uw bovenbeen of knie. U heeft bij heupartrose met name pijn tijdens het lopen en fietsen.

Waardoor ontstaat heupartrose?

Heupartrose kan ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kan het voorkomen wanneer u fanatiek sport of in het verleden fanatiek heeft gesport. Heupartrose kan ook erfelijk zijn of op latere leeftijd ontstaan door slijtage van het gewricht. Een andere aanstichter van heupartrose kan overgewicht zijn of een traumatische ervaring zoals een verkeersongeluk.

Het is belangrijk om artrose goed in de gaten te houden en op tijd hulp in te roepen van de fysiotherapeut om uw pijn onder controle te houden. Speciaal voor (heup)artrose zijn speciale beweegprogramma’s ontwikkeld. Daarnaast kan uw fysiotherapeut u ook tips en oefeningen geven die u zelf kunt doen om de pijnklachten van heupartrose te verminderen. Ook leert de fysiotherapeut u een actieve leefstijl aan. Door op een verantwoorde manier te bewegen zult u zich minder stijf voelen en een betere conditie krijgen. De fysiotherapeut zorgt voor de juiste houding en geeft u oefeningen, voorlichting en advies. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak in één van de praktijken van PhysioCare Nederland in RotterdamCapelle aan den IJssel of Den Haag of bel naar 010 458 57 02.